Waarom is het IJselstraat?

Het was in de zomer dat AT5 met een onderwerp kwam of het nu Rooseveltlaan of Rooseveldlaan was. Wij hadden de zomer in ons hoofd en beweerden op 7 juli dat AT5 het ook verkeerd had: het zou Rozenveldlaan zijn.

Niet iedereen had in de gaten dat het een grap was. Men ging serieus onderzoek doen. Natuurlijk is het Rooseveltlaan. Maar ik hoop dat deze mensen nog steeds dit weblog volgen, want nu hebben we een serieus probleem.

Een aantal dagen gelden memoreerde ik hier de brief die initiatiefgroep Kap Dirk, Niet De Bomen aan de bewoners van woonblok Rijnstraat, Vrijheidslaan, Victorieplein, Churchilllaan, Reggestraat, IJselstraat had gestuurd. In die brief kwam ook veelvuldig de naam IJsselstraat voor. Ik heb uit de gepubliceerde brief overal de dubbele s eruit gehaald. Want officieel is het IJselstraat.

Maar waarom schrijven we IJselstraat en de naastgelegen Oude-IJselstraat met xc3xa9xc3xa9n S, terwijl de officiele naam van de rivier IJssel is? Zo vroeg een inzender zich af. Ik heb mijn oude Bos-atlas weer eens van de plank gehaald. Want de meester zei vroeger altijd dat de we uit de Bosatlas veel konden leren.


het stroomgebied van de IJssel-0-BOS zegt IJssel
-0-

Wie het weet, mag het zeggen.

Update 23 september 2008: in xc3xa9xc3xa9n van de commentaren hieronder wordt mijn Bos-atlas bestempeld als ‘niet oud genoeg’. Het onderstaande is een uitsnede van de gemeenteatlas van Jacob Kuyper, die rond 1868 is uitgegeven. Dat is ruimschoots voor dat in 1922 de gemeenteraad van Amsterdam besloot dat de IJsselstraat met een S geschreven diende te worden.

U ziet het: IJssel

Update: 24 september 2008

Hevi laat zich door Jacob Kuyper niet uit het veld slaan. En komt met een met een kopergravure van Over-IJsel van Isaak Tirion uit 1780 op de proppen.

-0-

Helemaal uit het veld geslagen…
Ik wel.

Advertisements
This entry was posted in Varia in/uit de Rivierenbuurt. Bookmark the permalink.

7 Responses to Waarom is het IJselstraat?

 1. Hevi says:

  Bron: Wikipedia.
  D.Z. & P. C. “De IJsel” is de zwem- en poloclub uit Deventer. De in 1920 opgerichte club heeft haar naam te danken aan de toenmalige zwemlocatie, de IJssel. Om financixc3xable redenen is de naam van de zwemvereniging echter met xc3xa9xc3xa9n ‘s’ gespeld. De IJsel heeft op dit moment een ledental van rond de 350.

 2. Frank says:

  Is nog te koop . . . .

 3. Hevi says:

  De oude benaming is van de rivier is IJsel met 1 S. Bij de straatnaamgeving Raadsbesluit van 22 maart 1922 is deze oude naam gegeven. Dat geldt ook voor de IJselmondestraat in Noord met een RB uit 1931. De Overijsselweg (met dubbel S) in Buitenveldert is een RB van 1961. De Bosatlas van Knorrepot is, voorwat dit probleem betreft, niet oud genoeg.

 4. Knorrepot - update says:

  Hevi wordt bedankt voor het uitzoekwerk. Maar het verklaart niets. Ik heb het oorspronkelijke bericht hierboven uitgebreid met een stukje kaart uit ongeveer 1868. Oud genoeg?

  Interessant is nu de vraag: waarom besloot de gemeenteraad in 1922 de IJselstraat met xc3xa9xc3xa9n s te schrijven? Een ambtenaar met dyslexie??

 5. Hevi says:

  Dus heb ik het maar even gevraagd aan ons stadsarchief. Die mailde:

  “Het schijnt dat in vroeger tijden de spelling van de naam dus ook al op 2 manieren gebeurde. Ik heb nl. op oude kaarten IJsel (met 1 s dus) gevonden.

  Ook het album over de rivier van Jacq. P. Thijsse wordt met 1 s gespeld. (Zie de bijlage).

  Het is echter niet aan het Stadsarchief Amsterdam om deze spellingkwestie uitputtend te bestuderen. De oorspronkelijke vraag naar de IJselstraat is hiermee wel beantwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Corinne Staal

  Stadsarchief Amsterdam

  Afd. Publieksdiensten

  020 2511715”

 6. Knorrepot - update says:

  Nieuwe update van de kwestie IJselstraat – IJsselstraat

 7. jan freie says:

  ik heb ook zitten piekeren waarom we nu IJssel schrijven terwijk IJsel ook heel goed kan. Er is wel een verschil in uitspraak tussen Ossel en Osel, maar niet tussen IJssel en IJsel. De laatste variant is eigenlijk ook logischer.
  Maar goed, mijn Bosatlas uit 1928 geeft nog IJsel aan. Daarna is het dus aangepast…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s